dinsdag 1 november 2011

Magie en de Bijbel


U zult het misschien bijna niet kunnen geloven, maar het is een feit: er wordt in onze verlichte tijd in ruime mate magie bedreven. Onder christenen nog wel. Het ergste is dat deze magie bedreven wordt met . . . de Bijbel. ‘Hoe dan?’ zult u vragen. ‘Zijn er soms die een Bijbel onder de voordeur begraven om boze machten uit huis te houden? Of die voor het slapen gaan hun Bijbel onder hun kussen stoppen om van een hardnekkige hoofdpijn af te komen?’ Neen, zulk primitief gedoe is er tegenwoordig echt wel uit. Deze moderne vorm van afgoderij met de Bijbel heeft niets te maken met bijgeloof in rijstpapier, drukinkt en verguld op snee. Het is geen magie met het boek op zich. Dat is juist het misleidende van de zaak.

Wat is het?

Vóór alles echter een verklaring van wat magie nu eigenlijk is. Populair gezegd komt het ongeveer hier op neer: wie magie bedrijft, probeert door bepaalde handelingen of door het uitspreken van bepaalde formules bovennatuurlijke krachten in beweging te brengen, die zijn doelstellingen moeten verwezenlijken. Met ‘magie met de Bijbel’ bedoelen wij dus dit: uit de Bijbel bepaalde toverformules peuteren en deze aanwenden om je doel te bereiken. Of om het duidelijker te zeggen: bepaalde sleutelteksten uit hun verband te rukken en je erin vastbijten, enkel en alleen om je emotionele en praktische noden te lenigen.

Hoe werkt het?

Dit toveren met magische Bijbelformules gaat ongeveer als volgt: pak de Bijbel en zoek een tekst op, die op je situatie van toepassing kan zijn. Laat het een tekst zijn met een positieve inhoud. Hoe positiever, hoe beter. Lees deze tekst een paar keer over. Repeteer haar telkens weer zachtjes voor jezelf. Ga er eens lekker relaxed bij zitten en laat die Bijbelwaarheden langzaam maar zeker in je onderbewustzijn binnenglijden. Als je dit proces nu maar lang genoeg doorvoert, zul je op de duur vanzelf de waarheid van die tekst ervaren.

 Patentmiddel voor elk probleem

In de praktijk gaat het zo: heb je het gevoel dat de zorgen van het leven je overweldigen? Klem je dan vast aan een tekst als:

‘En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding van de wereld…’
Bang voor de dood? Geen nood. Lees Psalm 23 eens enkele malen rustig door en realiseer je ‘Al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want U bent bij mij….’
Gegarandeerd dat je de dood rustig in de ogen zult kunnen zien. Heb je in één keer teveel op afbetaling gekocht en kun je je rekeningen niet meer betalen? Repeteer dan gelovig voor jezelf:

‘Mijn God zal in al mijn behoeften naar zijn rijkdom voorzien, in Christus Jezus. . .’ Heus, het werkt….

Geloof?

‘Magie’ zult u misschien verbaasd uitroepen:

‘Kom nou, dat is precies wat iedereen zou moeten doen. God op zijn woord nemen. Je aan zijn beloften vastklemmen. Zijn woord belijden. Positief geloven. Daar zit niets verkeerds in’.

Toch wel, want de zaak is namelijk deze: de waarheid of belofte in een bepaalde tekst vervat, hoeft niet perse op degene die de belofte voor zich opeist, van toepassing te zijn. Paulus zei het zo:

‘Want hoeveel beloften van God er ook zijn, in Hem (Jezus) is het: Ja; daarom is ook door Hem het: Amen’ (2 Cor.1:20).

Om het duidelijker te zeggen: Gods beloften zijn alleen maar van kracht voor hen, die ‘in Hem’ zijn, die in reële verbondenheid met Jezus Christus leven. En het ‘amen’, de vervulling van die beloften, is ook nog eens door Hém. De vervulling van Gods beloften zijn verbonden aan de voorwaarde ‘als’. Niet een tekst aan de wand die in iedere situatie de oplossing moet geven en het losse scheurkalenderblaadje dat juist zo treffend is, zijn de helpers in nood. De Heer zei: ‘Als u in Mij blijft en mijn woorden in u blijven, vraagt wat u maar wilt, en het zal u gegeven worden’. Wie niet op een praktische, reële manier in gemeenschap met Jezus leeft, moet daarom met de vingers van Gods beloften afblijven.

Bijgeloof!

Waarachtig geloof is ‘dat zich op God richt’, zegt de Bijbel. Elk geloof dat dit niet doet, is bijgeloof. Wie de Bijbel als een toverboek gebruikt om zelfgekozen egoïstische doelstellingen te verwezenlijken, richt zijn geloof niet op God. Hij richt het op de formule en dat deze formule toevallig in Gods Woord gevonden wordt, is daarbij helemaal niet essentieel. Wie meent dat de Bijbel gegeven werd om ons in staat te stellen ons een succesvolle levensstijl aan te meten, waarin wij over innerlijke spanningen en praktische problemen zegevieren, snapt nog niet veel van het evangelie. De Bijbel is gegeven om ons tot God te brengen, om ons te leren in Zijn tegenwoordigheid te leven. Uiteraard zal vanuit deze verbondenheid met God een rijke stroom geestlelijke en materiële zegeningen ons leven binnenstromen, maar dat is een heel andere zaak.

Levensgevaarlijk

Het is gevaarlijk om de Bijbel zonder meer als een patente succesmethode te gebruiken. In de eerste plaats omdat je op deze manier de kans loopt verblind te raken voor de werkelijke boodschap van de Bijbel. Het is niet moeilijk je leven door het regelmatig innemen van positieve Bijbelteksten wat kleur te geven, maar het is als bij het innemen van een verdovend middel: is dit uitgewerkt, dan komt de realiteit des te harder aan. Om het door een voorbeeld maar eens scherp te stellen: je kunt op je sterfbed de angst voor de dood van je af proberen te schuiven met een tekst als:

‘Al ga ik ook door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want U bent bij mij’.

Maar als je je nooit werkelijk bekeerd hebt, als je zonden niet vergeven zijn, als je geen kind van God bent…. dan zul je na het sterven je ogen opslaan in het dodenrijk. Misschien nog wel met bovengenoemde tekst op de lippen.

Occulte krachten

Verder is dit gesol met de Bijbel zo gevaarlijk, omdat het je regelrecht onder de ban van de duivel brengt. Afgoderij, je vertrouwen stellen op iets of iemand anders dan God zelf, maakt een mens onmiddellijk slaaf van de demonen. Of deze afgoderij nu met een heidens afgodsbeeld of met een Bijbeltekst bedreven wordt, maakt totaal geen verschil. In beide gevallen komen de machten van het rijk der duisternis onmiddellijk tot actie. Dit verklaart waarom de resultaten van dit alles soms zo ongelooflijk zijn. Uiteraard is er vaak een natuurlijk verband van oorzaak en gevolg aan te wijzen. Als iemand moet rennen om zijn trein nog te halen, zal hem dit wellicht beter afgaan, als hij zich onderwijl inprent: ‘Ik vermag alle dingen door Hem, die mij kracht geeft’. Daar is niets bovennatuurlijks bij als hij zijn trein nog net haalt. Deze tekst heeft hem gewoon gestimuleerd er een schepje bovenop te doen. Maar wanneer het gaat om te domineren over omstandigheden die men beslist niet zelf in de handen heeft, of om het langs geestelijke weg bedwingen van krachten in de levende en stoffelijke wereld, dan is dat een andere zaak. Wanneer men God geen kans geeft om bergen te verzetten, omdat men het geloof niet op Hem richt, zal de duivel wel proberen met die bergen iets te presteren. Niets is hem teveel, als hij de mens maar kan misleiden.

Kap ermee

Misschien bent u bij het lezen van dit stukje tot de ontdekking gekomen, dat u ook wel ergens aan deze ‘magie met de Bijbel’ vastzit. U bent die intieme gemeenschap met de Heer misschien allang kwijt geraakt, maar u probeert God toch nog een zegen te ontfutselen door stug in de Bijbel te blijven geloven. Wat moet u doen om weer op het goede spoor te komen? Misschien zult u eerst in uw boekenkast moeten duiken. Misschien zult u allerlei semi-christelijke lectuur op moeten ruimen, die wellicht aan de hand van de Bijlbelverzen en formules de weg wijst tot innerlijke rust en uiterlijk succes, maar die de gemeenschap met de Heer niet centraal stelt. Misschien zult u contacten moeten verbreken met mensen, die weliswaar hun mond vol hebben van de ‘overwinningsboodschap’ die ze in de Bijbel menen te hebben ontdekt, maar die toch mijlenver van de Heer af leven en geen intieme verbondenheid met Hem ervaren. Boven alles zult u waarachtige gemeenschap met Hem moeten zoeken. Dat zult u moeten doen door het gebed, maar natuurlijk ook door het Woord. Wanneer u zich echter tot het Woord wendt, zal dit zijn om God gelegenheid te geven tot u te spreken en zijn wil aan u bekend te maken en niet om uit het Woord allerlei succesformules te peuteren, die u juist goed gebruiken kunt. Wanneer u zo de Heer met uw hele hart zoekt, zult u de realiteit ervaren van de tekst die zegt, dat God een beloner is van wie Hem serieus zoeken:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten