woensdag 22 december 2010
donderdag 16 december 2010
Kabbala en geloof
Kabbala - Waarom Wordt Kabbala Op Zoveel Verschillende Manieren Gespeld?
Het blijkt dat Kabbala op veel verschillende manieren gespeld wordt -- Qabbala, Cabala, Cabalah, Cabbala, Cabbalah, Kabala, Kabalah, Qabala, Qabalah, en Kaballah. De reden hiervoor is dat sommige letters in het Hebreeuwse alfabet op meerdere manieren in het Nederlandse alfabet gebruikt kunnen worden. De Hebreeuwse beginletter kan geschreven worden als een K, Q, of C, maar de “Kabbala” spelling komt het meest voor.
Kabbala - Wat is Het?
Kabbala is afgeleid van het Hebreeuwse stamwoord voor "ontvangst en aanvaarding". Het is een esoterisch (occult geheim) systeem om de Schriftteksten te interpreteren, gebaseerd op mondelinge verslagen die sinds Abraham zijn overgeleverd. Het wordt ook beschouwd als geheime orale leerstellingen met een mengsel van Joodse leerstellingen, occultisme, Gnosticisme en Neo-platonisme. Het Joodse Kabbala gebruikt numerologie om de boodschap van de Bijbel te interpreteren.
Kabbala concentreert de aandacht van het Joodse mysticisme op de aard van goddelijkheid, de schepping, het begin van de ziel en het noodlot, en de plaats van de mens in deze wereld. Het wordt als een esoterische zijtak van het Jodendom gezien omdat er meditatie, loyaliteiten en mystieke toevoegingen bij betrokken zijn, om er maar een paar te noemen. Het was oorspronkelijk alleen voor Joden, maar vele niet-Joden hebben in de afgelopen 500 jaar Kabbala bestudeerd.
De niet-Joodse versie van Kabbala wordt Hermetisch Kabbala genoemd. Sommige Joden hebben eveneens de voorkeur gegeven aan het Hermetisch Kabbala. Eeuwenlang is het Hermetisch Kabbala veel verschillende kanten opgegroeid met invloeden van de Vrijmetselarij, de Rozenkruisers, en de doorgaande prikkels van de Joodse Kabbala. De sterkste filosofieën van Kabbala zijn de idealen van het religieus humanisme.
Kabbala versus Christendom versus Jodendom
Voornaamste teksten: Het Christendom gebruikt de Bijbel. Het Jodendom gebruikt de Tora. Kaballa-teksten zijn min of meer alsof je aantekeningen in een klaslokaal maakt, maar zij maken gebruik van commentaren van Herchalat, Yetzirah, Sefer Chasidim, Malakh, Bahir, Zahar, Pardes Rimonim, Ets Khayim, en Sulam.
Verklaring voor het bestaan van het kwaad: Het Christendom definiëert kwaad als een ongehoorzame rebellie tegenover God. Satan, eerst een engel van licht, beoefende het kwaad als eerste toen de duivel probeerde als God te zijn. Vervolgens probeerde hij om de mens tot precies dezelfde daad van rebellie te verlokken. Het Jodendom ziet kwaad ook op deze manier als een daad van rebellie. Kabbala's filosofie over kwaad komt voort uit het geloof dat zowel goed als kwaad van God afkomstig zijn.
Een bestaande behoefte aan een Verlosser (Messias): Het Christendom onderwijst dat de Messias als de Zoon van God (Jezus Christus) naar de aarde kwam om de mens van het kwaad te verlossen. Het Jodendom onderwijst dat de Messias nog moet komen om Israël te verlossen. Kabbala's filosofie bevat geen zondige aard van de mens en kent daarom geen behoefte aan de verlossende eigenschappen van een Messias.
Eén God of tien: Het Christendom is opgebouwd rondom één God, maar wordt uitgedrukt in de Drieëenheid van God de Vader, God de Zoon (Jezus Christus), en God de Heilige Geest. Het Jodendom gelooft in één God -- Jehova, geen Drieëenheid. Kabbala’s idealen geloven dat God uit tien delen bestaat, die zij emanaties noemen.
Kabbala – Gebruiken
Sommige Kabbalisten gebruiken wichelarij en helderziendheid om gebeurtenissen te voorspellen of om occulte gebeurtenissen te kennen, en sommigen maken gebruik van magische drankjes en vloeken. Praktisch Kabbala is bestemd voor gebruik in relatie met geheime wetenschappen (ESP, interpretaties van helderzienden, Ouija borden, tarot kaarten, het lezen van thee-bladeren en botten, numerologie, mediums, spirituele gidsen, 'channeling', mysticisme, etcetera), mystieke kunst, of toverij.
De principes van kabbala zijn verweven met: Griekse en Egyptische godheden, de traditie van Enoch over geheimen van de engelen (overgenomen uit het "Boek van Enoch" dat in de Dode Zee Rollen werd gevonden, maar niet door de profeet Enoch uit de Bijbel werd geschreven), Hindoeïstische en Boeddhistische Oosterse idealen die binnen geheime genootschappen in de stijl van de Vrijmetselaars en Rozenkruisers werden ingesteld, en het occulte. De leerstellingen van zowel het Christendom als het Jodendom verbieden magische manieren om de toekomst te voorspellen.
Abonneren op:
Posts (Atom)